Investiție importantă în municipiul Târgu Jiu, unde sistemul de iluminat public este modernizat și eficientizat, printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de autoritățile locale, în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Pe lângă modernizarea propriu-zisă, vor scădea costurile de exploatare și mentenanță, dar și consumul de energie electrică, ceea ce înseamnă o economie substanțială la bugetul local.

Astfel, va fi modernizată rețeaua de iluminat public de pe principalele artere ale municipiului, în speță de pe traseul de circulație a mijloacelor de transport în comun. Este prevăzută instalarea în subteran a 27 de kilometri de reţea electrică și a 27 de kilometri de fibră optică, precum şi montarea a peste 1.000 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

De asemenea, acolo unde este necesar, vor fi montați stâlpi de iluminat noi, vor fi instalate panouri fotovoltaice și va fi implementat un sistem de management informatic al iluminatului public, care va permite primirea în timp real a datelor privind modul de comportare a corpurilor de iluminat.

Proiectul derulat de Primăria municipiului Târgu Jiu are o valoare totală de aproximativ 24,4 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 22,6 milioane de lei.

Investițiile sunt implementate în cadrul Axei prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea C – Iluminat public.

„Este unul dintre cele mai ample proiecte de modernizare a municipiului Târgu Jiu, în valoare de 5 milioane de euro, bani pe care i-am atras prin Programul Operațional Regional. Modernizăm iluminatul public, mai ales că acest lucru înseamnă o reducere semnificativă a cheltuielilor. Costurile cu iluminatul vor scădea, astfel, cu 40%. Însă proiectul îşi va aduce contribuţia nu doar în ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică, ci și a emisiilor de CO2, promovând, totodată, alimentarea din surse regenerabile, prin instalarea de panouri fotovoltaice. Mai mult decât atât, această investiție înseamnă o bază pentru alte proiecte europene pentru care avem finanţarea deja asigurată: Infotrafic şi modernizarea transportului în comun. Sunt proiecte ample, de durată şi vitale pentru dezvoltarea orașului”, a declarat Marcel-Laurențiu Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

Sursa: Realitatea de Gorj

Articolul precedentEmisiunea Culisele Statului Paralel revine. Dezvăluiri care îl fac să tremure pe șeful companiei Aeroporturi București
Articolul următorCARACATIȚA din jurul directorului aeroportului GROAZEI și rolul ROMPREST – Afacerea din spatele HAOSULUI de pe Otopeni. Cine își bate joc de români