Peste trei milioane de lei vor fi investiți în restaurarea Casei memoriale „Ion Popescu-Voitești”, obiectiv cultural situat în satul Voiteștii din Vale, comuna Bălănești, anunță reprezentanții Consilului Județean Gorj

Intervențiile specifice au demarat în toamna anului trecut, anunță autoritățile județene dimn județul Gorj.

Conform contractului, durată de execuție este de 24 de luni.

„Contractul încheiat are  ca obiect servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări, în valoare de 3.072.058,20 lei cu T.V.A. Finanțarea investiției este asigurată din bugetul propriu al Județului Gorj”, spun reprezentanții CJ Gorj.

Autoritățile județene mai spun că până la această dată s-au realizat 40% din categoriile de lucrări prevăzute în proiectul tehnic, respectiv decopertarea tencuielilor interioare și exterioare;consolidarea zidurilor de cărămidă, inclusiv a grinzilor și stâlpilor interior și exteriori cu armături și retencuirea acestora; înlocuirea planșeelor din lemn; înlocuirea țiglei; izolarea beciului la anexa casei memoriale, inclusiv armarea pereților, stâlpilor și grinzilor; montarea instalației de paratrăsnet; refacerea împrejmuirii imobilului; amenajarea grupurilor sanitare; montarea tâmplăriei din lemn stratificat la interior și la exterior, păstrându-se dimensiunile, forma și decorațiunile inițiale; montarea jgheaburilor și burlanelor din tablă.

Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare a construcției și anexelor incluse, se realizează și lucrări de reamenajare a terenului aferent imobilului.

Casa memorială Ion Popescu-Voitești este monument de arhitectură, inclus în categoria monumentelor istorice și a fost construită în perioada 1938-1940 de arhitectul Iulius Doppelreiter. După finalizarea investiției de restaurare, aici va fi redeschisă Secția de Științele naturii a Muzeului Județean Gorj ,,Alexandru Ștefulescu”.

Sursa: Realitatea de Gorj

Articolul precedent18 judeţe din țară sub imperiul zăpezilor. Unde va ninge
Articolul următorPoliţia a aplicat o amendă după ce un elicopter a aterizat în parcarea unei Mănăstiri din Gorj