Apar noi detalii despre cauzele care ar fi putut provoca cumplitul accident de la Cariera Jilț Sud de cărbune din Gorj, în care au murit 3 mineri, iar alți 8 sunt răniți.

Trei mineri au murit marți, striviți de tancheta ce s-a răsturnat în Cariera Jilț Sud. Alți 8 se află în spital în acest moment. Cel de-al patrulea miner a murit la spital, fiind grav rănit. Minerii mergeau către locul de muncă atunci când s-a produs tragedia.

Potrivit primelor informații, în tancheta care s-a răsturnat în Cariera Jilț Sud erau transportați 25 de oameni, tuburi de oxigen, trusă electrică, tot echipamentul mecanic necesar pentru reparații. Echipa de 25 de oameni tocmai intervenise la excavatorul minier 05. Și tot potrivit unor informații din primele ore de după accident, tancheta cu care erau transportați ar fi rămas fără frâne și astfel s-a prăbușit în carieră, în zonă fiind foarte mult nămol.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a anunțat că a demarat o anchetă în urma accidentului de la Cariera Jilț Sud din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Poliţiştii au stabilit că în interiorul autoutilitarei implicate în accidentul de la Cariera Jilț Sud, pe lângă muncitorii transportaţi, în momentul producerii evenimentului se mai aflau şi două tuburi metalice de acetilenă. Anunțul a fost făcut marţi seara de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

După accident, la nivelul IPJ Gorj s-a constituit echipa operativă, formată din poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului Criminalistic, Poliţiei Municipiului Motru şi Secţiei 3 Poliţie Rurală Motru, care s-a deplasat la faţa locului, pentru efectuarea de cercetări.

„Din primele cercetări efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că astăzi, în jurul orei 13,30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăţi comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilţ, în care erau transportaţi angajaţi ai carierei miniere, a pierdut controlul autoutilitarei la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferenţă de circa 3 metri de sol. Poliţiştii au stabilit faptul că, în interiorul autoutilitarei, la momentul producerii incidentului, pe lângă muncitori, se mai aflau şi două tuburi metalice de acetilenă”, au transmis reprezentanţii IPJ Gorj, relatează agerpres.ro.

În urma evenimentului, a rezultat rănirea a nouă persoane şi decesul a trei bărbaţi, de 29, 38, respectiv 48 de ani. 

Alte detalii despre condițiile în care s-a produs accidentul au fost relatate de un fost lider sindical.

„E un dezastru ce s-a întâmplat. Acolo nu e pietriş, e pământ îmbibat, iar utilajul fiind greu, a derapat. În maşină, cu muncitorii au fost depozitate toate anexele necesare intervenţiei, inclusiv tuburi de oxigen, din cate am înţeles de la colegi. La trecerea unui podeţ, maşina s-a răsturnat, a declarat Ion Popescu, fost lider al Sindicatului Renaşterea de la Complexul Energetic Oltenia de care aparţine cariera, care în septembrie 2022 s-a pensionat, potrivit ziare.com.

În plus, pe numele șoferului mașinii în care erau transportați muncitorii a fost deschis dosar penal. Conducătorul auto a fost transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale, urmând să îi fie recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

„În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Cercetările sunt continuate de poliţişti, sub supravegherea unităţii de parchet competente, pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs evenimentul”, potrivit IPJ Gorj.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentO roată desprinsă de la un microbuz a lovit o femeie, într-o localitate din Gorj
Articolul următorMinerii ajunşi la Spitalul Craiova, în urma accidentului de la Cariera Jilţ Sud, externaţi