În schimbul unui bec vechi, fiecare familie va primi un voucher de 200 de lei pentru a-și cumpăra becuri economice. Ministerul Mediului va lansa în scurt timp programul Rabla pentru becuri. Procesul va fi același ca în cazul Rabla pentru electrocasnice.
„Le schimb fără doar și poate”, spune Aspazia Baciu, o pensionară care locuiește într-un apartament cu două camere din Constanța. Este unul dintre potențialii beneficiari ai programului Rabla pentru becuri.
Similar cu Rabla pentru electrocasnice
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Va funcționa în mod similar cu programul Rabla pentru electrocasnice. Practic, pe aceeași platformă se înscriu potențialii beneficiari de subvenție, de program, într-un sistem informatic. Își iau voucherele prin acest sistem informatic în mod similar cu programul Rabla electrocasnice , după care se adresează acelor comercianți, dealer-ilor de echipamente sau de becuri care vor fi listați pe pagina de internet a AFM. Acest program va asigura o finanțare de 200 de lei pentru fiecare persoană care vrea să schimbe becurile consumatoare de energie.”
Nu mai mult de un bec
În schimbul acestui voucher, cei care se înscriu în program trebuie să predea un bec vechi. O familie nu poate duce la programul Rabla mai mult de un bec cu incandescență. Potrivit ministrului Mediului, valoarea programului este de 400 de milioane de lei până la sfârșitul anului 2022.
Prețul unui bec cu led începe de la 7-8 lei, dar poate ajunge la câteva zeci de lei în funcție de producător, mărime și de putere. Un calcul ipotetic, plecat de la 2 sau 3 becuri în fiecare încăpere, într-o locuință medie, duce la concluzia că voucherul de 200 de lei oferit de autorități, în cadrul programului Rabla pentru becuri, acoperă cea mai mare parte a necesarului.
Un led de 4-5W asigură echivalentul unui bec obișnuit de 40-50W.
Becurile nu consumă foarte mult
Corina Murafa, expert in politici energetice: „Becurile într-o locuință nu consumă foarte mult. Ce-i drept poate să ducă la economii de energie schimbatul becurilor tradiționale cu becuri led, dar pe o durată lungă de viață undeva la 10-20 de ani poate să aibă durată de viață un bec led bun. Asta înseamnă că în 10-20 de ani poți să ai 200 de euro economii de energie, dar sunt foarte etapizat în timp. Deci nici asta nu se va resimți în factura consumatorului, pentru că becurile într-o casă nu consumă foarte foarte mult.”
Încă din 2018, în magazine nu mai ajung becuri cu incandescență. Comercianții au însă voie să pună în vânzare marfă din stocurile existente.