Gândul zilei

 “Nu fi iubitor de sine şi vei fi iubitor de Dumnezeu! Nu căuta plăcerea în tine şi o vei găsi în ceilalţi!”- Sfantul Maxim Mărturisitorul

Știai că?

Sfințenia este cea mai înaltă sferă de valori care implică prezenţa harului divin. Sfinţenie înseamnă trăirea duhovnicească, viaţa harică, viaţa în Dumnezeu, în Hristos — desăvârşirea vieţii morale a omului. Modelul divin e Iisus Hristos, Omul-Dumnezeu, fără păcat. Sfinţenia este îndumnezeirea omului. Atanasie cel Mare spune: „ Dumnezeu S-a făcut om pentru ca omul să se îndumnezeiască“. Prin Botez, creştinul devine „hristofor“, purtător de Hristos (în numele Căruia s-a botezat). „Eu sunt viţa, voi mlădiţele“, spune Iisus, ceea ce arată că fiecare creştin prelungeşte în viaţa sa pe aceea a lui Hristos, în viaţa Sa pe pământ, dacă împlineşte învăţătura Lui. Harul lui Dumnezeu este cel care-l ajută şi-l întăreşte: „îţi este de ajuns harul Meu“ (II Corinteni 12,9).

Pilda zilei

 A doua şansă

După ce a trăit o viaţă plină de egoism, în care nu s-a gândit decât la el, nepăsându-i de cei din jur, un om a ajuns în iad. Cât de mult s-a căit atunci pentru tot ce făcuse! Dar era prea târziu. Chinuindu-se zi şi noapte în flăcările iadului, se ruga încontinuu:

– Iartă-mă, Doamne, am greşit, dar acum m-am lecuit. Nu mai sunt egoist deloc, ajută-mă Doamne că m-am schimbat şi nu mai am pic de răutate în mine! în timp ce se ruga el, a apărut deodată un înger, care i-a spus: 

– Bucură-te omule! Dumnezeu ţi-a ascultat rugăciunea şi vrea să-ţi dea o şansă să vii în rai, dar oare te-ai schimbat cu adevărat? 

– Sigur că da – zise omul cu nerăbdare – sigur că m-am schimbat!

– Bine! – a mai spus îngerul. Vezi firul care coboară acum spre tine? Dacă te vei urca pe el, vei ajunge în rai şi vei scăpa de chinurile de aici. Nespus de bucuros, omul a început să se caţăre pe firul ce atârna deasupra iadului, numai că, pe măsură ce se urca, a băgat de seamă că firul se subţia din ce în ce mai tare. Când s-a uitat dedesubt, să nu-şi creadă ochilor! Mulţi păcătoşi se atârnaseră de firul său, încercând cu disperare să scape din flăcările iadului.

– Ce faceţi?! – strigă omul speriat. Daţi-vă imediat jos, o să se rupă firul şi o să cad iarăşi. Daţi-vă jos, n-auziţi?! – ţipă omul cu disperare şi începu să-i lovească cu picioarele. In clipa aceea, firul s-a rupt şi au căzut cu toţii.

– Of, îngerule, uite ce mi-au făcut ceilalţi! Spune-i lui Dumnezeu să-mi trimită alt fir, ca să scap odată de aici! 

– Nu se poate! – i-a răspuns îngerul.

– Cum aşa? Doar n-am nici o vină, firul s-a rupt din cauza lor!

– Ba nu, firul s-a rupt din cauza ta şi a invidiei tale. Firul acela era firul credinţei şi ar fi putut ţine şi tot iadul dacă ai fi avut încredere în cuvântul lui Dumnezeu şi dacă nu te-ai fi gândit doar la tine. Ai spus că te-ai lecuit de egoism şi că acum îţi pasă de aproapele tău, dar nu este adevărat. Fiind la fel de păcătos şi rău, firul nu te-a ţinut, de aceea s-a rupt.

In viaţă nu va reuşi cel rău, cel zgârcit şi interesat doar de propria persoană. Poate că va strânge averi, dar in sufletul său cu ce se va alege? Dar cel ce îi ajută mereu şi cu dragoste pe ceilalţi, acela strânge în inimă comori cereşti, devenind om cu adevărat, căci om este doar cel ce trăieşte pentru oameni.

Sursa: Realitatea Spirituala

Articolul precedentKlaus Iohannis: Rusia va continua să fie cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene şi euroatlantice
Articolul următorAlexandra Păcuraru: Să ieșim din lanțurile care ne țin legați doar de prezent. E vremea să ne deșteptăm, de dormit am dormit destul!