Aproape 80% dintre angajaţii Poştei Române au ajuns la salariul minim pe economie sau în jurul acestuia, fără să conteze studiile, responsabilităţile sau experienţa profesională, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Ionel Oţelea, preşedintele interimar al Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).

„Desfăşurăm acţiunea de protest în faţa Ministerului Digitalizării, pentru că este acţionarul majoritar al companiei, de la care vrem să obţinem atenţie şi implicare mai fermă în perioada următoare, pentru că Poşta Română are nevoie de dezvoltare rapidă, de noi linii de business pentru a susţine cheltuielile, inclusiv cele de personal. Nemulţumirea generală e legată de salarizare. Aproape 80% din angajaţii companiei au ajuns la salariul minim pe economie sau în preajma acestuia. Nu mai contează nici studii, nici responsabilităţi şi nici experienţă profesională. De aici este un grad de nemulţumire destul de ridicat. Însă pentru a putea fi satisfăcută solicitarea asta este nevoie ca managementul să se implice, să fie mai hotărât în dezvoltarea de business-uri pentru companie, să aducă contracte, să încheie noi contracte, să facă linii noi de activitate. Nu este suficient doar să reducă prezenţa teritorială a companiei, ci este nevoie să facă şi dezvoltare. De aceea facem acţiunea cumva în legătură cu acţionarul unic, încercând să-l determinăm pe acesta să împingă managementul către politica de dezvoltare a companiei”, a spus Oţelea.

Liderul sindical a menţionat, totodată, că, în raport cu conducerea Poştei Române, „nu prea am avut dialog social real”.

„Noi, de ceva vreme, relaţionăm cam dificil cu conducerea Poştei. Nu prea am avut dialog social real într-o perioadă destul de lungă de timp. Să sperăm că lucrurile se vor reglementa. Au existat tensiuni generate de nişte reorganizări pe care managementul le-a demarat în interiorul companiei fără să fi fost o discuţie aşezată la masă cu salariaţii pe linia respectivă. Mă gândesc că, dacă suntem acolo, probabil că şi domnul ministru (Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, n. r.) ar putea să vrea să valorifice prezenţa noastră. Suntem totuşi liderii sindicali la nivel de judeţe şi mă gândesc că s-ar putea să aibă deschidere la dialog”, a subliniat Ionel Oţelea.

Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) organizează, începând de luni, o serie de acţiuni de protest la sediul Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării, între orele 10:00 – 12:00.

Protestul de luni face parte dintr-o serie de acţiuni ce vor avea loc în fiecare zi, în perioada 9 – 13 octombrie, în acelaşi interval orar.

Pe lista nemulţumirilor sindicaliştilor se află lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, care a condus la situaţia inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională.

De asemenea, SLPR subliniază că există un risc uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi.

Sindicaliştii reclamă, totodată, lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a CNPR, lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române.

AGERPRES

Articolul precedentRugby: România a pierdut şi ultimul său meci de la Cupa Mondială din Franţa, 24-45 cu Tonga
Articolul următorCătălin Predoiu – măsuri pentru combaterea traficului de droguri: 44 de grupuri infracționale destructurate și 250 kg droguri confiscate, în ultimele 3 luni