Începând cu această lună, pachetul de bază acordat în asistența medicală primară, a fost completat cu servicii diagnostice și terapeutice care pot fi acordate de către medicii de familie.
Astfel, au fost introduse: intervenții de mică chirurgie, imobilizare entorsă, sondaj vezical, peakflowmetrie, administrare medicaţie sub formă de aerosoli.
De asemenea, serviciile de administrare a tratamentelor – intramuscular, subcutanat, intravenos sau perfuzabil, după caz – au fost incluse în categoria serviciilor medicale care pot fi efectuate la cabinet, la domiciliu sau la locul solicitării, după caz, în cadrul programului de lucru sau în cadrul unui program de lucru prelungit. Serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se vor acorda în cadrul programului de lucru, dar a fost eliminată obligația de a fi efectuate numai la cabinet.
“Prin mărirea pachetului de servicii acordate de medicii de familie pacientul are acces mai facil la tratamente, și nu mai este obligat să se deplaseze la cabinet pentru a beneficia de un tratament, atunci când starea de sănătate nu îi permite acest lucru”, transmite CNAS.