Ministerul Energiei a început consultarea cu Comisia Europeană pentru a putea identifica mecanisme financiare de tip ”contract de diferență” pentru energia produsa de Complexul Energetic Oltenia, necesare acoperirii costurilor de certificate de gaze ale societății.

Complexul Energetic Oltenia ar putea primi un ajutor de la stat, însă doar dacă va primi acordul Comisiei Europene, pentru a putea cumpăra certificatele de CO2, scrie Hotnews.

Prețurile certificatelor de gaze cu efect de seră au crescut de trei ori, iar Complexul Energetic Oltenia nu are bani suficienți pentru a le achiziționa.

Cu toate că acoperă un sfert din piața energiei electrice din România, CEO a înregistrat un profit considerabil mai mic decât anul trecut, cifra de afaceri scăzând și ea cu 3,5%, până la 1,41 miliarde de lei.

Principalul motiv care a dus la această situație este creșterea uriașă a prețului certificatelor de CO2, de la aproape 8 euro / certificat, la începutul anului, la la peste 25 euro/certificat. În prezent, prețul certificatelor de gaze reprezintă mai mult de o treime din cifra de afaceri a companiei.

Mai mult, CEO nu s-a conformat încă la standardele europene în ceea ce privește cele mai bune tehnici disponibile ale instalațiilor de ardere de dimensiuni mari, care ar însemna alte cheltuieli uriașe pentru companie.

Articolul precedentPomii au înflorit din nou în mai multe localități din Gorj
Articolul următorPrimăria Târgu Jiu, dată în judecată