Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor, Complexul Energetic Oltenia nu va face parte din controversatul Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții.

Pe lista viitoarei entități sunt, însă, numeroase alte companii din domeniul energiei, precum Hidroelectrica, de Nuclearelectrica, de OMV Petrom, Electrica sau Romgaz. Singurul gigant energetic românesc care lipsește din fond este CEO.

”FSDI este deţinut în întregime, în mod direct pe toată durata de funcționare, de către statul român. Drepturile şi obligaţiile izvorâte din calitatea de acţionar unic al FSDI sunt exercitate, în numele statului român, de către Ministerul Finanțelor Publice“, se arată în proiectul Guernului.

Noul conglomerat are ca scop ”dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile și sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participarea directă ori prin intermediul altor fonduri de investiții sau al unor societăți de investiții, singur sau împreună cu alți investitori instituționali sau privați, inclusiv prin participarea în parteneriate public – private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit“.

Capitalul social inițial subscris al FSDI este în valoare totală de 19.111.850.332 lei și este format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei, precum și din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative deținute de stat la operatorii economici prevăzuți în anexa la hotărâre, în valoare de 10.111.850.332 lei, stabilită la valoarea nominală a acțiunilor aportate.

Articolul precedentCod galben de vânt puternic în Gorj
Articolul următorAccident la Rovinari