Raed Arafat – șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit, miercuri, despre alertele de atac cu drone de la granița României.

„În acest moment, în zonele care sunt cu foarte puţină populaţie, s-au făcut soluţii cu Ministerul Apărării şi cum a zis domnul prim ministru, indiferent de aspect, vorbim de zone de siguranţă care sunt mult mai sigure decât casele oamenilor, zone făcute din beton care vor fi protejate şi unde oamenii pot să stea acolo o oră, două până trece alarma aeriană”, a declarat şeful DSU. 

„Clar că trebuie revizuită politica noastră pe adăposturile de protecţie civilă în general, nu numai acolo, şi trebuie să începem să verificăm ce există, cum s-a făcut până acuma de către IGSU. Avem evidenţa la tot ce avem. Trebuie să ne asigurăm că toate sunt puse la punct, că toate sunt pregătite, mai ales în zona de frontieră, că acolo este riscul care există.

Cum zicea domnul prim-ministru, riscul este unul foarte minim, dar cu cât există risc, noi avem obligaţia să acţionăm, să dăm mesaje, să dăm totul pentru a proteja populaţia, chiar dacă riscul este 0,001% tot trebuie să ne pregătim şi să protejăm populaţia şi asta e motivul pentru care Armata a intrat cu nişte soluţii imediate, rapide, care au fost în final aprobate prin Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a mai declarat Arafat.

Mesaj RO-Alert trimis de ISU Tulcea pentru a avertiza asupra pericolului căderii unor obiecte din spațiul aerian – Mai multe drone în zona Ismail

În cursul acestei nopţi, în jurul orei 1:00, ISU DELTA Tulcea a trimis un mesaj RO-ALERT, prin care avertiza populaţia că există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

Autorităţile îndemnau oamenii să se ducă în beciuri sau în adăposturile de protecţie civilă, iar în cazul în care nu există această posibilitate, să rămână în casă şi să nu se apropie de geamuri şi pereţii exteriori. 8 localități ar fi fost vizate de avertismentul emis de autorități: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni

Vă reamintim că pe 9 septembrie, militari din Forțele Navale Române, dislocați pentru misiuni de cercetare în zona localității Plauru, județul Tulcea, au executat activități de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informații de la autoritățile locale, transmise prin comenduirea garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existență a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.

În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite au fost ridicate pentru analiză și expertizare tehnică.

Articolul precedentArmata caută noi drone căzute în România, după atacurile de noaptea trecută de la porturile ucrainene: „Forțele MApN rămân în alertă”
Articolul următorSimona Halep, primele declarații în fața presei, la Constanța: „Sunt curată”