Transalpina - Drumul Regilor

Un film despre cel mai înalt și mai vechi drum din România, ”Transalpina – Drumul Regilor”, va avea premiera astăzi, în gala de deschidere Astra Film Festival de la Sibiu.

Documentarul lui Dumitru Budrala se dorește a fi o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din România, Transalpina. Vechimea drumului care leagă Transilvania de Ţara Românească se măsoară în milenii.

”Am încercat să îmbin armonios mitologia, istoria, geografia și poveștile celor care au fost martori la inaugurarea drumului de către regele Carol al II-lea, ca să pot reconstitui pentru spectator de unde provine numele drumului, precum și povestea sa ca realizare extraordinară pentru timpurile acelea. Mi s-a părut dintotdeauna că acest drum a reprezentat un punct de întâlnire nu numai între oamenii aflați de o parte și de alta a munților, dar și între cer și pământ, între real și fantastic”, a precizat regizorul Dumitru Budrala, care este și director-fondator al Astra Film Festival.

În acest an, la Sibiu, sunt peste 3.000 de filme înscrise, iar la competiția AFF 2018 (ediția cu numărul 25) participă 55 de producții din 30 de țări.

Documentarul ”Transalpina – Drumul Regilor” se bucură deja de cronici laudative.

”Filmul este fabulos și necesar ca vatra pentru pâine și obârșiile noastre pentru născuții lor”, crede Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin.

Articolul precedentCondamnată la școală, într-un dosar de evaziune fiscală
Articolul următorExercițiu de cutremur: Pompierii gorjeni, peste 48 de ore în dispozitiv