Canalele de irigaţii şi desecare vor putea fi folosite pentru amplasarea de panouri fotovoltaice, potrivit unui proiect de lege pregătit de preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul de Olt Florin Barbu.

Prezent la emisiunea „Reporter 24”, Florin Barbu a declarat că iniţiativa sa este susţinută de colegii din PSD Olt, dar că va fi discutată şi cu ceilalţi parlamentari social-democraţi, în vederea obţinerii unei susţineri cât mai largi.

„Primul meu proiect în calitate de preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, pe care îl voi propune şi asuma împreună cu colegii de la Olt şi cu Partidul Social-Democrat, este pe partea de îmbunătăţiri funciare, eu activând şapte ani la conducrea ANIF. Pentru a crea acele parcuri fotovoltaice îţi trebuie foarte mult teren intravilan. Soluţia cea mai bună, având în vedere că se reabilitează infrastructura generală de irigaţii – se va reîncepe, că este blocat – toate canalele de irigaţie şi de desecare care au fost reabilitate deja să fie concesionate, iar pe ele să fie montate acele panouri fotovoltaice”, a afirmat Barbu. 

El a adăugat: „În loc să scoatem 100.000 de hectare de teren arabil unde se fac producţii foarte bune de cereale, aceste canale de irigaţii şi desecare reprezintă o soluţie. Canalele au o zonă de protecţie de cinci metri, de o parte şi alta şi se află chiar în intravilanul localităţilor”. 

Totodată, firmele care concesionează canalele de irigaţii şi desecare în vederea creării de parcuri fotovoltaice vor fi obligate, printre altele, să şi păzează aceste obiective.

„Venim în proiectul de lege şi cu anumite condiţii prin care firmele care concesionează terenul şi montează aceste panouri fotovoltaice să ofere anumite beneficii Agenţiei Naţionale de Îmbunătiri Funciare. În primul rând, va scădea preţul la energie electrică, apoi acele canale pe care sunt amplasate panourile vor fi întreţinute şi reparate. Ştim foarte bine că, în România, după Revoluţie, au fost furate foarte multe dale de pe canalele de irigaţii, astfel că prin această concesionare le pune şi obligaţia, pe lângă întreţinere şi reparaţii, şi pentru paza acestora”, a conchis deputatul Florin Barbu. 

Articolul precedentMăsuri aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
Articolul următorCare este condiția principală pentru o călătorie cu trenul, începând din 12 decembrie