Muncitorii de la cariera Jilț Nord au reluat protestul, minerii care trebuiau să intre în schimbul II refuzând să muncească.

Se pare că minerii din schimbul I au lucrat, fiind păcăliți de liderii lor de sindicat, care le-au spus că toate carierele au reluat lucrul.

Mai mult, Complexul Energetic Oltenia anunța că s-a reluat producția și la cariera Jilț Sud, însă muncitorii au negat informația.

Minerii nu s-au lăsat indimidați nici de o decizie judecătorească, luată azi de Tribunalul Gorj, care a declarat greva ilegală și a dispus încetarea acesteia.

Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:
-sanctiune disciplinara, inclusiv prin concediere;
-raspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despagubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar si de la simplii participanti la aceasta;
-sanctiuni contraventionale sau penale, in cazuri grave, cand greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.

Între timp, la Guvern se poartă discuții aprinse pe tema protestului minerilor, încercând să se găsească soluții pentru rezolvarea rapidă a impasului.

Minerii au refuzat creșterea salarială de 700 de lei, oferită de dimineață de sindicaliști și conducerea CEO, iar marile termocentrale din Oltenia – Turceni, Rovinari și Ișalnița – sunt pe cale să epuizeze stocurile de cărbune.

Articolul precedentMinerii de la cariera Jilț Nord, unde a început greva, au reluat lucrul
Articolul următorA fost oprit primul grup la termocentrala Rovinari din lipsă de cărbune