Taxa pe apa uzinată din România, una dintre cele mai mari din Europa, a fost crescută din nou, printr-un proiect de hotărâre de Guvern.

Operatorii economici care produc energie electrică și termică prin termocentrale vor plăti 29,52 de lei pentru mia de cubi de apă folosită, de la 24 de lei cât era tariful până de curând.

Proiectul propune o creștere a taxei pentru apa uzinată și pentru hidrocentrale, de la 1,10 lei pe mia de metri cubi la 1,35 lei.

Complexul Energetic Oltenia a transmis un comunicat în care critică vehement măsura:

”Impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la același tarif pentru întreaga cantitate de apă prelevată nu corespunde realității, deoarece termocentralele sunt practic utilizatoare și nu consumatoare de apă, întrucât aproximativ 95% din apa brută captată este apă de răcire și este integral returnată în emisar, curățată și tratată, cu indici de calitate îmbunătățiți prin Stațiile de Tratare Apă pentru a ajunge la parametrii optimi funcționării grupurilor energetice, restul de 5% fiind apă consumată efectiv în procesul tehnologic. CE Oltenia plătește de patru ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor, la preţuri mai mari de 24 de ori decât alți producători de energie, generând o creștere nejustificată a costurilor cu apa și, implicit, creșterea prețului de cost/MWh. Politica de suprataxare are un efect negativ, afectând competitivitatea companiilor româneşti, în contextul în care, conform Directivei nr. 60/2000 a Parlamentului și Consiliului European, apa folosită în scop energetic și pentru irigații nu poate fi taxată“, conform unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.

CEO are și așa mari probleme financiare din cauza certificatelor de dioxid de carbon, care vor costa compania în acest an peste 1,6 miliarde de lei.

Articolul precedentLemne confiscate în mai multe localități din Gorj
Articolul următorDirecția Silvică Gorj cumpără mobilier de 50.000 de lei