Guvernul împrumută câte un euro pentru fiecare doi euro în plus la PIB! Asta arată cele mai recente date de la Ministerul de Finanțe. Datoria publică a sărit deja de 50%, iar asta este semn că urmează înghețări de pensii și salarii, dar și noi taxe care să acopere gaura de la buget și să plătească împrumuturile uriașe ale statului.

Cele mai recente date publicate de Ministerul de Finanțe arată o tendință alarmantă: pentru fiecare doi euro în plus adăugați la Produsul Intern Brut (PIB), guvernul împrumută încă un euro. Această politică de împrumut intensificată a dus deja datoria publică la un nivel alarmant, depășind pragul de 50% din PIB.

Creșterea vertiginoasă a datoriei publice nu este doar o cifră statistică, ci are implicații directe și majore asupra economiei și populației. Efectele posibile ar putea fi înghețarea pensiilor și salariilor: Cu datoria publică în creștere, Guvernul va fi nevoit să ia măsuri drastice pentru a controla cheltuielile. Înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor este una dintre măsurile deja vehiculate, aceasta fiind o metodă rapidă de a reduce cheltuielile statului. Introducerea de noi taxe: Pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a plăti împrumuturile uriașe contractate, Guvernul va trebui să găsească noi surse de venit. Acest lucru se va traduce, cel mai probabil, prin introducerea de noi taxe sau majorarea celor existente. Populația și companiile vor resimți direct povara acestor măsuri fiscale suplimentare. 

Economiștii atrag atenția că o astfel de politică fiscală nu este sustenabilă pe termen lung. Dependința de împrumuturi pentru a stimula creșterea economică poate duce la o spirală a datoriei, greu de gestionat.

Articolul precedentSalariul minim pe economie va ajunge la 3.700 de lei!
Articolul următorRusia desfășoară exerciții militare privind folosirea armamentului nuclear la frontiera cu Ucraina