Organizația pentru protecția mediului Greenpeace România, cu sprijinul avocaților de la Client-Earth, a acționat în instanță termocentrala Rovinari, cerând revocarea permisului de funcționare al centralei electrice, pe motiv că este unul dintre cei mai mari poluatori din România.

Greenpeace susține că termocentrala Rovinari a primit autorizația integrată de mediu fără o evaluare completă a impactului asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Mai mult, în cei 43 de ani de funcționare a centralei electrice nu s-a făcut niciodată o astfel de evaluare, fapt contrar atât legislației din România, cât și celei europene.

”Rovinari este unul dintre cei mai mari emițători de emisii de CO2 din Uniunea Europeană și una dintre cele mai periculoase centrale electrice din punct de vedere al poluării aerului. Are drum liber să polueze pe termen nelimitat, în ciuda faptului că niciunul dintre aceste riscuri nu a fost evaluat vreodată. Dacă impactul său nu este evaluat acum, poate duce la vătămări ireversibile asupra oamenilor, asupra naturii și a climei”, a declarat Dominique Doyle, avocatul Client-Earth.

Un studiu realizat de Greenpeace asupra calității aerului arată că doar în următorul deceniu, termocentrala va provoca aproape 500 de decese premature, iar mai mult de o mie de persoane sunt expuse la concentrații mari și nocive de dioxid de sulf.

O audiere a acestui caz va avea loc în următoarele șase luni.

Termocentrala Rovinari este printre primii 10 mari poluatori din Uniunea Europeană.

Articolul precedentInundații la Tismana. Viitura a rupt porțile mânăstirii
Articolul următorÎncă o zi cu pericol de inundații și ploi puternice în Gorj