Florin Cîțu a anunțat marți că în România vor veni 2,8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 până la sfârșitul lunii martie. Premierul a dat asigurări că în prima lună de toamnă vor fi relaxate restricțiile impuse de epidemia de coronavirus.

Dintre cele aproape 3 milioane de doze de vaccin care vor intra în țara noastră în următoarele două luni și jumătate, majoritatea sunt de la Pfizer/BionTech, restul fiind de la Moderna.

Ritmul aprovizionării cu vaccinuri va crește în următoarele săptămâni, iar principala limitare în campania de vaccinare este numărul de doze care vin în țară, menționează primul ministru. De la 150.000 de doze pe săptămână, România va ajunge la 220.000 săptămânal, a dat asigurări premierul.

„Degeaba deschizi centre de vaccinare dacă nu ai destule vaccinuri”, a spus Florin Cîțu, într-un interviu, la EuropaFm.ro, potrivit realitatea.net

„România va atinge obiectivul de vaccinare de 10,4 milioane de persoane până la finalul lunii septembrie. Atunci se vor putea relaxa restricțiile”, este de părere Florin Cîțu.

El a adăugat că doreşte deschiderea şcolilor, deschiderea economiei şi în acelaşi timp vaccinarea cât mai multor persoane şi păstrarea restricţiilor între timp. 

„Aş vrea să deschid toată economia, nu numai şcolile, dar depindem, bineînţeles, de cum evoluează pandemia. Şi, ca să deschidem şcolile, să deschidem economia, trebuie să ne vaccinăm şi trebuie să păstrăm aceste măsuri de restricţie, este simplu. Mască, dezinfectant şi să ne vaccinăm. Dacă facem aceste lucruri, veţi vedea că vom deschide economia cât mai curând”, a mai spus Cîţu. 

Premierul avertizează însă din nou asupra restricțiilor impuse activităţilor economie și precizează că relaxarea  depinde total de cum evoluează campania de vaccinare şi pandemia de coronavirus. 

Acesta a amintit și de clasamentul european al vaccinărilor și că România este pe locul 6 , iar pe plan mondial ocupă locul 18 la numărul de vaccinări, potrivit agenției de știri Bloomberg.

Potrivit șefului guvernului, ritmul de vaccinare în acest moment este de 30.000 de persoane pe zi și se va ajunge la 50.000 de vaccinări și pînă la 150.000 de imunizări zilnice.

România așteaptă cel de-al treilea vaccin, cel de la AstraZeneca, pentru imunizare după sfârșitul lunii iunie, a anunțat Florin Cîțu.

Articolul precedentCHA CHA LITIX! Episodul 141. Întâiul biceps al țării
Articolul următorCulisele statului paralel, ora 18:00: Istoria devalizării Hidrolectrica