Uniunea Europeană a anunțat va investi mii și mii de miliarde de euro în recalibrarea economiei către tehnologiile ”verzi”, printr-un Pact Verde menit să limiteze emisiile de carbon.
Complexul Energetic Oltenia, al doilea cel mai mare producător de energie din România și companie cu peste 14.000 de angajați, ar urma să fie afectată puternic de planul de la Bruxelles.
Uniunea Europeană a anunțat că va sprijini toate regiunile carbonifere, iar România va primi fonduri nerambursabile de sutte de milioane de euro.
„În România, vorbim de două astfel de zone, zona Petroşani, zona din jurul actualului Complex Energetic Hunedoara şi zona CE Oltenia. Ar trebui însă ca această perioadă de tranziţie să ia în calcul şi momentul când CE Oltenia nu va mai fi. Pentru aceasta, am pregătit un memorandum împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care cuprinde un punct foarte clar, care spune că Ministerul va demara urgent o comisie care va defini acest plan de tranziţie şi care va estima momentul în care cărbunele nu va mai fi folosit în sistemul energetic naţional. Cel mai important, însă, va defini costul tranziţiei, care astăzi nu există pentru zona CE Oltenia. Am înţeles că există nişte estimări doar pentru zona Petroşani”, a declarat Sorin Boza, managerul CE Oltenia.
Potrivit șefului CEO, anul 2035 ar putea fi primul în care țara noastra va renunța la producerea de energie electrică pe bază de cărbune.