PNL este în pragul imploziei după ce președintele Klaus Iohannis le-ar fi dat liderilor liberali indicații precise în privința negocierilor pentru formarea majorității, spun surse media.

Concret, aseară a avut loc o schimbare de 180 de grade a poziției politice. Ideea unui Guvern minoritar cu Nicolae Ciucă în frunte a fost abandonată după ce președintele Iohannis, potrivit unor surse citate de G4Media, a înroșit telefoanele. A vorbit cu Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și cu prim-vicepreședinții partidului, cărora le-a transmis să înceapă de urgență negocierile pentru foarmarea unui guvern majoritar.

Iohannis ar fi transmis că PNL riscă să piardă tot dacă nu își schimbă rapid poziția, iar liderii PNL au înțeles.

Guvernul minoritar Ciucă nu ar fi avut nicio șansă și ar fi picat cu brio, deschizând calea anticipatelor, iar PSD nu ar fi pierdut ocazia unei sesizări la Curtea Constituțională, prin care să îl oblige pe președinte să dizolve Parlamentul.

Așadar, schimbarea de poziție a venit imediat. Nicolae Ciucă a anunțat că își depune mandatul, iar PNL are acum sarcina să pornească negocierile pentru formarea unei majorități.

Varianta ca PSD să intre la guvernare este în cărți, după cum s-a discutat chiar în ședința de luni seara a liberalilor, mai ales că, PSD lăsat în afara guvernării ar putea declanșa de unul singur procedura suspendării președintelui.

De altfel, mai mulți lideri locali PNL au insistat pentru o majoritate cu PSD, dar cu premier PNL.

Cine ar putea fi premierul unui Guvern PNL-PSD? Florin Cîțu pare să fi pierdut considerabil din susținere și nu este exclus ca PNL să meargă la consultările de la Cotroceni cu mai multe propuneri de premier.

Numele noului prim-ministru va fi decis în ședința Biroului Politic Național și, potrivit unor surse media, Nicolae Ciucă pare să rămână favoritul președintelui Klaus Iohannis. Așadar sunt mari șanse să fie din nou desemnat pentru funcția de premier. 

Articolul precedentPNL a flexibilizat mandatul: Negocieri cu toate partidele – Cîțu: „Suntem gata să rezolvăm această CRIZĂ”
Articolul următorCULISELE STATULUI PARALEL. PNL se face frate cu PSD până trece guvernul