Reprezentanţii Ministerului Energiei şi cei ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) au reluat negocierile cu compania chineză Huadian Engineering pentru realizarea, în parteneriat public-privat, a unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari.

Investiția este cuprinsă în Strategia Energetică a României 2019-2030. Aceasta prevede, pe lângă realizarea grupului energetic de la Rovinari, și finalizarea Grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti și realizarea Complexului Hidrotehnic Turnu – Măgurele – Nicopole.

„Realizarea Grupului Energetic de 600 de MW, investiţie de aproape un miliard de euro, va permite accesul la tehnologii moderne în condiţiile în care, de 25 de ani, nu s-au mai făcut astfel de investiţii în sectorul termoenergetic românesc, va permite accesul la un management modern şi sustenabil privind protecţia mediului, precum şi consolidarea pieţei naţionale de energie şi a mixului energetic diversificat prin valorificarea superioară a resurselor energetice primare. De asemenea, va ajuta la stimularea investiţiilor interne prin asigurarea, din România, a unor părţi de echipamente şi materiale şi va crea aproximativ 4.000 de locuri de muncă pe perioada implementării”, a explicat secretarul de stat Andrei Maioreanu.

”Negocierile dintre cele două părţi vor continua pentru finalizarea contractelor de Superficie şi de Furnizare Cărbune, fiind vorba despre un angajament al CEO de livrare a unei cantităţi de aproximativ 5 milioane de tone de lignit”, a mai spus Andrei Maioreanu.

Dacă va fi construit, noul grup va crește puterea totală a termocentralelor CEO la 3.240 MW.

HUadian Engineering face parte dintr-un grup care reprezintă unul dintre cei cinci mari producători de energie din China, având o putere totală instalată de 150.000 MW.

Articolul precedentUn tânăr din Novaci a incendiat două mașini
Articolul următorUn copil a fost jefuit la Rovinari