Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit vineri, la Slatina, despre situaţia terenurilor agricole care sunt scoase din circuit pentru a fi transformate în parcuri fotovoltaice.
Chesnoiu spune că „terenul României este un bun naţional, avem un teren foarte bun şi productiv, şi cred că trebuie să rămână aşa”.
„Am avut o poziţie extrem de tranşantă şi publică. Eu cred că prima dată trebuie să ne asigurăm că aceste surse regenerabile de energie sunt montate pe acoperişurile halelor de producţie, pe acoperişurile fermelor, pe toate acele terenuri neproductive în realitate şi nu pe terenuri arabile, care sunt bonitabile. Legislaţia actuală obligă orice solicitant de scoatere din circuitul agricol la obţinerea unui aviz. Au fost discuţii şi sunt discuţii cu privire la acea propunere legislativă ca până în 50 de hectare să nu mai existe acest aviz, dar poziţia noastră – şi am discutat şi cu domnul preşedinte al Comisiei pentru Agricultură, este una fermă: terenul României este un bun naţional, avem un teren foarte bun şi productiv, şi cred că trebuie să rămână aşa”, a declarat Chesnoiu.
Ministrul susţine proiectul deputatului PSD Olt, Florin Barbu, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, de amplasare a panourilor fotovoltaice pe marginea canalelor de irigaţii.
„Am prins în programul la care lucrăm cu Ministerul Energiei pentru asigurarea independenţei energetice a fermelor două componente: una pentru ferme şi industrie alimentară şi cealaltă pentru asigurarea energiei electrice în irigaţii. Avem canale de irigaţii pe care le putem folosi ca suprafaţă posibilă pentru a fi montate astfel de panouri fotovoltaice. Cred eu că asta este direcţia către care trebuie să ne îndreptăm, să ne protejăm această resursă naţională care o reprezintă solul României”, a conchis Adrian Chesnoiu.