În timp ce Pământul număra mai puţin de un miliard de locuitori până în anii 1800, populaţia a crescut de la 7 la 8 miliarde în doar 12 ani.

Astăzi populaţia mondială depăşeşte 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Naţiunilor Unite.

Reprezintă „o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană” şi o reamintire, în plină conferinţă privind schimbările climatice COP27, a „responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”, scrie France Presse.

ONU declară că „această sporire fără precedent” – în condiţiile în care în 1950 timp planeta avea 2,5 miliarde de locuitori – este rezultatul „creşterii progresive a duratei de viaţă datorită progreselor înregistrate în materie de sănătate publică, nutriţie, igienă personală şi medicină”.

În același timp creşterea demografică ridică şi provocări serioase pentru ţările cele mai sărace, unde aceasta se concentrează cel mai mult.

Cifrele globale maschează o imensă diversitate demografică.

Astfel, mai mult de jumătate din creşterea populaţiei până în 2050 va veni din doar 8 ţări potrivit ONU: Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.

 

Articolul precedentZăpada închide Transalpina și Transfăgărășan
Articolul următorRachete rusești pe teritoriul NATO. Polonia, lovită – doi morți. Consiliul de securitate, convocat de urgență