Sindicaliștii CEO au făcut o solicitare scrisă Guvernului prin care cer soluții pentru salvarea gigantului energetic din Oltenia.

Federaţia Naţională Mine-Energie (FNME) a transmis o scrisoare premierului Ludovic Orban şi ministrului Economiei, Virgil Popescu, în care cere identificarea de soluţii pentru Complexul Energetic Oltenia, companie cu 13.000 de angajaţi, în Gorj, Dolj şi Mehedinţi.

Sinducaliștii au semnalat mai multe contradicții în planurile anunțate de autorități, dar și faptul că România importă energie din țări unde nu se plătesc certificatele de dioxid de carbon. 

”Mesajele transmise de dumneavoastră destabilizează pacea socială în rândul salariaţilor care merită siguranţa locurilor de muncă după eforturile depuse pentru asigurarea siguranţei în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional”, se precizează în documentul trimis la Palatul Victoria

”Conform celor menţionate, Complexului Energetic Oltenia (CEO) i se permite funcţionarea până în anul 2030, cu următoarele consecinţe: A. Pierderea a 13.000 locuri de muncă directe şi a altor mii de locuri de muncă din societăţile care lucrează pentru această companie; B. Un viitor sumbru pentru judeţul Gorj (depopulare, scăderea nivelului venitului mediu al populaţiei de aici, scăderea veniturilor UAT-urilor din zonele unde CEO are activitate etc.); C. Creşterea preţului la energia electrică în România cu consecinţe asupra sărăcirii populaţiei şi cu reducere a activităţii economice (afacerile vor migra către zone cu preţ mai mic al energiei), fapt ce va genera şomaj”, se mai precizează în scrisoare.