Contestațiile făcute de doi elevi din localitatea Bâlteni la notele primite în prima fază la Evaluarea Națională s-au dovedit a fi foarte inspirate.

Unul dintre elevi primise nota 2,25 la matematică, însă după recorectarea lucrării, profesorii i-au dat nota 7,90 – o diferență uriașă. De asemenea, un alt elev care primise inițial nota 6, tot la matematică, a primit nota maximă, după ce lucrarea sa a fost recorectată de alte două comisii. 

Ambii elevi au absolvit Școala gimnazială Peșteana Jiu. 

„A fost o diferenţă neacceptat de mare şi nu pot să realizez cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. Dacă era vorba de o lucrare la Limba şi Literatura Română, aş mai fi înţeles, pentru că un punct ţine de interpretare la subiectul de eseu, dar la Matematică nu ai cum să greşeşti în acest fel. Ori au dorit, ori… o altă eroare. Se verifică şi când se bagă în calculator, că poate s-a greşit atunci când s-a băgat nota şi o pui la altcineva. Dar nu ai cum să pui din greşeală, pentru că sunt chei de control. Eu i-aş da afară din învăţământ, dacă ar depinde de mine. Lucrările s-au corectat în alt judeţ“, a spus directorul Liceului Bâlteni, Constantin Deaconescu, pentru Adevărul.

Nota mică primită de una dintre eleve i-a provocat acesteia un șoc puternic: dezvoltând chiar o semipareză la gură. Ea obținnuse nota 9,80 la Limba Română, iar după recorectare a primit 10 la matematică.

”Eu aş recorecta toate lucrările. Părinţii au vrut să depună o petiţie. Este păcat de copii, până la urmă“, a mai spuns Deaconescu.