Ceea ce se putea vedea în urmă cu ani de zile în filme este pe cale de a face parte din viitorul apropiat al orașului eco din Arabia Saudită, unic în lume.  Valoarea investiţiei a fost aproximată la 500 de miliarde de dolari. În proiect sunt incluse taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, conform The Wall Street Journal.
 
Sunt planificate și maşini de însămânţare a norilor, cea mai mare grădină de corali din lume, nisip strălucitor în întuneric şi o lună artificială uriaşă care va aprinde noaptea.

Neom, oraşul viitorului, nu va avea străzi, maşini şi va fi alimentat cu energie 100% curată.

Orașul își va putea primi locuitorii încă din anul 2024.
 
Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat pentru prima dată, în luna ianuarie, planurile pentru The Line, o serie lungă de 105 mile de zone urbane, prima parte a proiectului Neom.

În prezent se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.
 
Oraşul se întinde de la munţii din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roşie, grupurile de comunităţi agregate ale The Line vor găzdui în total până la 1 milion de persoane, conectate prin tranzit de mare viteză şi „soluţii de mobilitate autonomă”, notează Daily Mail. 
 
„Nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”, spre școală, magazine sau restaurante, au declarat inițiatorii proiectului orașului.

Este o formă liniară, iar infrastructura subterană va ajuta la conservarea a 95% din peisajul natural mai spun acesția.
 
The Line va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030 și este concepută  ca prima parte a Neom, un oraş-stat planificat de 500 de miliarde de dolari care ar acoperi 10.000 de mile pătrate din provincia Tabuk a Arabiei Saudite, în apropierea graniţelor sale cu Iordania şi Egipt.

Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă generație, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil.
 
Începerea construcţiei, anunţată iniţial în primul trimestru al anului presupune și declararea acestui oraş ca „zonă liberă”, cu legi diferite decât restul Arabiei Saudite, lucru care s-ar putea întâmpla la început de 2022.

Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau „nou”, şi mustaqbal, arabă pentru „viitor”.

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Dorin Iacob: „Ales bules – S-a ales praful! Cam așa se poate descrie mariajul PSD-PNL”
Articolul următorTrafic îngreunat în această dimineață pe DN 7 Sibiu- Râmnicu Vâlcea