Austria a împiedicat aderarea României la spațiul Schengen, iar odată cu acest moment interesul societății pentru a afla informații despre legăturile dintre Viena și Moscova a devenit tot mai mare. Prea puțini știu, însă, că aceste legături se întind până în țara noastră. Rainer Seele, afaceristul de origine germană care a condus OMV, dar și Camera de comerț Germania-Rusia, s-ar afla în spatele mai multor decizii controversate. El a fost decorat de Vladimir Putin, dar și de fostul șef de stat Traian Băsescu, ba mai mult, a fost consul onorific al României la Kassel, în Germania.

În 2013 Rainer Seele primea Ordinul Meritul Cultural Industrial în grad de Comandor din partea Președinției României. Se întâmpla în cadrul unei ceremonii organizate de ambasada României la Berlin. O altă decorație venită din partea unui șef de stat avea loc în 2018, când conducea deja OMV. Atunci, președintele rus Vladimir Putin îi înmâna „Ordinul Prieteniei”. Episodul era doar un nou moment în cadrul prieteniei ruso-austriece în domeniul energetic întrucât Seele se afla de mai mult timp în grațiile lui Vladimir Putin și în rețeaua de influență a Rusiei. 

Susținerea pentru Moscova și-a arătat-o public în 2017 când a criticat aspru sancțiunile SUA asupra Rusiei. Seele s-a arătat supărat pe embargoul american, pentru că nu mai poate repatria bani în Rusia, iar astfel, sancțiunile adoptate de administrația de la Washington au făcut „aproape imposibilă” finanțarea unor mari proiecte în Rusia. De atunci existau zvonuri că banii din care se finanțează compania OMV PETROM, au tentacule la Moscova. Fostul președinte SUA – Donald Trump a promulgat atunci o lege prin care se impuneau sancțiuni economice Rusiei, pentru presupusul amestec în alegerile prezidențiale americane din 2016. Legea dădea posibilitatea de sancționare a companiilor care lucrau la conductele care veneau din Rusia.

Votat Omul de afaceri al Anului 2018, Rainer Seele era, în acea perioadă, la vârful conducerii OMV și Borealis AG. Și tot atunci ocupa poziția de președinte al Consiliului de supraveghere al Petrom.

Un pic mai târziu, în 2020, deși era cel mai bine plătit manager din Austria, cu șapte milioane euro pe an și părea că nimic nu îl poate opri. Cu toate astea, el a fost pus la încercare de anchete interne si parlamentare. Presa din Austria a scris despre o plângere împotriva sa la parchetul anticorupție austriac pentru un presupus prejudiciu adus OMV, în valoare de un miliard de euro. Rainer Seele era acuzat de abuz de încredere și de primirea de foloase necuvenite. Vizată era tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile companiei Borealis AG, în care deținea deja 36%.

O altă anchetă care îl viza se referă la faptul că OMV ar fi plătit 400.000 de euro pentru utilizarea de către Seele a aeronavelor private. În plus, Seele ar fi încheiat și un acord de sponsorizare cu clubul de fotbal rus, Zenit St. Petersburg, presupusa echipă favorită a președintelui Vladimir Putin. Sponsorizarea suportată de companie era de 25 de milioane de euro.

După apariția informațiilor, Rainer Seele a fost chemat să răspundă întrebărilor Ministerului de Finanțe Austriac. Afaceristul a scăpat, însă, de toate aceste acuzații. În septembrie 2022, OMV anunța că auditul special cerut de companie pentru a-l investiga pe fostul director Rainer Seele nu a găsit temeiuri pentru a-l acționa în justiție. 

Articolul precedentAnca Alexandrescu, dezvăluiri fără precedent despre privatizarea OMV pe șpăgi de milioane de euro: Discuția Năstase – Blair
Articolul următorBani pentru instituţiile de cultură din Dolj şi Gorj