Foto: igj.ro

Peste 20 de muncitori din județul Gorj, care au plecat la muncă în Islanda, prin intermediul unei agenții din țara nordică, au fost discriminați atât la salariu, cât și la condițiile de trai față de angajații locali.

”Pe aceeaşi meserie, localnicii primeau cel puţin 3.000 de euro”, se plâns, pentru Impact în Gorj, unul dintre muncitori, Valeriu Peptănatu.

”Am plecat iniţial şase persoane”, continuă acesta, ”după care am ajuns să lucrăm peste 20 de persoane din Târgu Jiu. Am lucrat în construcţii, ca muncitori calificaţi, dar noi eram plătiţi ca necalificaţi. Agenţia primea de la firma executantă a lucrărilor mai mulţi bani, iar la noi ajungeau sume diminuate. În plus, nu ni se calculau mereu orele suplimentare“.

”Rămâneam cu 2.200 – 2.300 de euro pe lună, dar ni se oprea o sumă de 400 de euro pe lună pentru cazare. Ni se mai opreau bani pentru abonamentul de telefon, pentru maşina care ne ducea la serviciu, deşi noi plăteam combustibilul. Mâncarea era foarte scumpă. O pâine costă 3-4 Euro. Mai rămâneam cam cu jumătate de salariu“, a mai spus bărbatul din Târgu Jiu.

Gorjenii munceau sub grila de salarizare, iar condițiile de cazare erau groaznice:

”Am ajuns să locuim 12 lucrători în paturi suprapuse. A fost sesizată presa şi sindicatele din Islanda şi în urma controalelor efectuate s-a constatat că la 80 de persoane nu era decât un duş funcţional, o singură bucătărie. Mai erau camere în care exista un aragaz la zece persoane total insuficient. Ca să mă pot spăla, eu mi-am făcut abonament la o sală de fitness”, a adăugat Peptănaru pentru sursa citată.

Firma care i-a discriminat pe muncitorii români a fost închisă de autoritățile islandeze, după ce a fost amendată cu 18.400 de euro.

Articolul precedentAccident cu trei răniți în Gorj, la Telești
Articolul următorVijelii și grindină în Gorj