Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost luat la rost de senatorul de Gorj Florin Cârciumaru, într-o interpelare pe tema situației Stațiunii Pomicole de la Târgu Jiu, care obișnuia să aibă 200 de angajați, iar azi aici lucrează doar 12 oameni.

”Ca și alte stațiuni pomicole din țară, Staţiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu este la un pas de desfiinţare, lăsând în urmă oameni fără locuri de muncă și multe datorii către bugetul statului și terți. Din 2009 şi până în prezent, conducerea instituţiei de cercetare în domeniul agriculturii, unitate de elită şi de prestigiu a Gorjului, aşteaptă să fie preluată de Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, în baza Legii nr. 45. Opțiunea de preluare a fost din partea Universității, existând o perioadă de 11 ani în care Facultatea de Inginerie a Mediului a funcționat în clădirile Stațiunii. A existat o Hotărâre de Guvern, în baza legii pentru reorganizare, aceasta revenea în acest caz Ministerului Educației, lucru care nu s-a întâmplat, invocând datoriile la bugetul statului ale stațiunii și care trebuiau achitate de Ministerul Agriculturii.

Însă din 2009 şi până în acest moment, nu s-a mai luat nicio decizie, unul dintre motive fiind lipsa normelor de aplicare pentru actele normative.

Ce alte piedici mai există în privința realizării acestui transfer și ce soluții aveți?

În tot acest timp, Staţiunea Pomicolă se adânceşte în datorii, funcționarea acestei unități riscând să devină, într-un timp destul de scurt, imposibilă. Instituţia de cercetare și producție de la Târgu Jiu are, în prezent, datorii istorice și penalități în valoare de 2,5 milioane de lei, Agenția Națională de Administrare Fiscală instituind popriri pe conturi. Situația este și mai gravă întrucât, cei 11 salariați rămași la Stațiunea de Cercetare și Producție Pomicolă Târgu Jiu înregistrează întârzieri mari la salarii”, precizează Cârciumaru.

Dacă în 2005 erau 200 de angajaţi, în 2018 au rămas 12 salariaţi, din care unul este director executiv. Situația stațiunii pomicole, care a împlinit 57 de ani de activitate, este și mai gravă în ceea ce privește terenul pe care îl deține, care s-a diminuat în ultimii 20 de ani de la 1.326 de hectare, la doar 174, în acest moment.

Senatorul PSD îl trage de mânecă pe colegul Petre Daea, căruia îi cere subvenții pentru activitatea de cercetare și ștergerea datoriilor stațiunii.

”Oare, ce o să se întâmple cu cercetarea în agricultură, având în vedere că situația de la Târgu Jiu o regăsim și în alte județe din țară?”, a conchis Cârciumaru.

Articolul precedentPeste 21.000 de cereri de înscrieri în Partidul Realitatea. Vă mulțumim!
Articolul următorSe caută figuranți pentru un film despre Luptele de la Podul Jiului