Ministerul Culturii a anunțat că va trimite o comisie la Hobița, pentru a investiga cauzele prăbușirii casei sculptorului Constantin Brâncuși.

Locuința, care era oricum abandonată, s-a năruit aproape complet, în urma ploilor și a trecerii vremii.

”Am citit cu durere în suflet despre prăbuşirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobiţa, cea în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi şi, care, din păcate, se afla de foarte mult timp într-o stare avansată de degradare. Construcţia în paragină este proprietate privată şi, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului”, a declarat ministrul Culturii, George Ivaşcu.

Casa în care s-a născut Brâncuși luase foc în urmă cu mai mulți ani și fusese reamenajată peste drum de o replică a ei, care este sediul muzeului local.

”Cred că şi ce s-a petrecut astăzi trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale, fiind necesară, totodată, dezvoltarea unui mecanism transparent şi competitiv de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare. Instituţiile statului au obligaţia de a adopta măsuri eficiente care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie oprită. Nu avem această datorie doar faţă de înaintaşi ci, în primul rând, faţă de generaţiile viitoare”, a mai declarat ministrul Culturii, actorul George Ivaşcu.

Articolul precedentFemeia de serviciu îl contrazice pe directorul căruia îi făcea pendichiură: ”Aflase că mă pricep…”
Articolul următorBani europeni pentru ”biserica cu draci” din Gorj