Astăzi, în intervalul orar 10.00-11.00, în toată ţara, se va desfășura exercițiul de alarmare publică Miercurea Sirenelor, pentru verificarea funcționării sirenelor pe întreg teritoriul național.

Exerciţiul a fost reluat, în urma activităţii seismice accentuate din regiunea Olteniei.

În mai multe localităţi din regiune, aceste sisteme nu există, iar alarmarea se face prin folosirea altor mijloace, cum ar fi clopotele bisericilor sau alte sisteme mobile.

Autorităţile locale au obligaţia legală să pună în funcţiune sirenele e alarmare a populaţiei şi, ulterior să le întreţină.

Reporter 24 a încercat să obţină o situaţie din fiecare judeţ al olteniei cu localităţile în care nu există sirenele de alarmare a populaţiei.

Olt

Potrivit ISU Olt, la nivelul județului Olt sunt instalate 200 de sirene. Dintre acestea, 110 sunt sirene electrice și 90 sunt sirene electronice.

Eixtă şi şapte localități care nu dețin sirene de alarmare a populației, respectiv: Bălteni, Grădinile, Potcoava, Schitu, Vădastra, Văleni și Vâlcele.

Gorj

Purtăotrul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, spune că, în acest moment, toate unitățile administrativ teritoriale de la nivelul judeţului au cel puţin câte un echipament de alarmare a populaţiei.

„Nu avem nicio comună unde să nu existe măcar o sirenă. În privința gradului de acoperire acustică, cu siguranță că acestea nu acoperă toată suprafață locuită a comunelor. Tocmai de aceea facem aceste exerciții, pentru a testa funcționalitatea sirenelor și a identifica zonele în care acestea nu au acoperire”, transmite reprezentantul ISU Gorj.

Dolj

Şi în judeţul Dolj, toate localităţile au sirene de alarmare, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, Tania Vîlceanu.

„După exerciţiul de verificare a sirenelor, vă voi comunica câte sunt functionale şi câte nu”, transmite reprezentantul ISU Dolj.

Teleorman

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Dragomir, la nivelul județului sunt 164 de sirene, dintre care 137 electrice și 27 electronice.

Dintre acestea, 159 sunt operative (funcționează la parametrii optimi) și cinci sunt neoperative (prezintă defecțiuni și nu pot fi folosite). Cele cinci se regăsesc în localitățile Balaci, Crevenicu, Mârzănești, Scrioaștea și o sirenă în orașul Zimnicea, de la un operator economic.

„49 de sirene pot fi folosite în sistem centralizat și 115 în mod necentralizat”, precizează reprezentantul ISU.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din Mehedinţi şi Vâlcea nu au răspuns solicitării Reporter 24.

Când ar trebui folosite sistemele de alarmare

Situațiile în care populația este alarmată prin intermediul sirenelor pot să apară în urma unor inundații, accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii unor obiecte din atmosferă, transmite IGSU.

Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată, de asemenea, şi pe timpul conflictelor armate, a mai transmis IGSU. În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi altor surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV, subliniază instituția.

Articolul precedentAlexandra Păcuraru: Nu putem asista pasivi la distrugerea identității noastre! Trebuie să luăm atitudine
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET