Sentința în primul dosar COLECTIV a fost amânată, a decis Curtea de Apel București. Pronunțarea programată luni, 3 ianuarie, a fost amânată, astfel că o decizie finală este așteptată după cel puțin 3 luni. Nu a fost găsit niciun vinovat după șase ani de la tragedia din 30 octombrie 2015, în urma căreia au murit 65 de tineri. 

Pronunțarea în primul dosar Colectiv a fost amânată de Curtea de Apel București cu două luni, pentru 3 martie, au anunțat magistrații luni, 3 ianuarie.

La dezbaterile finale din dosar, în 21 decembrie, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, pentru toți inculpații, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

VICTIMELE și rudele celor MORȚI la Colectiv le vorbesc judecătorilor – Dezbaterile finale din dosar, după 6 ani

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv. Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi pe de alta procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul Colectiv.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

Pe 30 octombrie 2015, incendiul cumplit din clubul bucureștean Colectiv a ucis 64 de tineri și a mai luat viața altuia, cel de-al 65-lea după un an, care s-a sinucis după moartea prietenei sale. Totul a pornit de la o scânteie de la focul de artificii amplasat pe scenă, ce a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, apoi focul s-a extins cu repeziciune. În doar 153 de secunde, flăcările au distrus aproape tot, doar unii tineri au reușit să iasă afară, restul rămânând blocați la ieșirea din club, în busculada ce s-a produs în acele clipe tragice.

Incendiu în clubul Colectiv din București. 28 de persoane au decedat, 184 au fost rănite. Live Text

Aproape 200 de persoane au ajuns la spital în stare gravă.

Imagini șocante de la tragedia Colectiv. Oameni arși, lăsați întinși pe trotuar!

După cei 24 de morți din acea seară, alți 41 au murit în zilele și lunile următoare, în anul următor, din cauza arsurilor grave, a infecțiilor nosocomiale și a traumelor psihologice. Alte câteva sute au rămas mutilate pe viață – fizic și psihic.

6 ani de la tragedia din clubul Colectiv. EȘECUL justiției – 64 de morți și niciun vinovat: ”Un vis urât care nu se mai termină”

Sursa: Realitatea din Justitie

Articolul precedentFost comandant al unei unităţi militare din Gorj, trimis în judecată de DNA
Articolul următorConcurs la Departamentul pentru Situații de Urgență