960 de cutremure s-au înregistrat în județul Gorj în ultimele 10 zile, spun reprezentanții Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP) care mai afirmă că în continuare este posibilă apariția unor replici.

În perioada 13 – 23 februarie, au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 și 5,7, arată INFP.

Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 și 20 km.

„Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului. În ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML. Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere a secvenței și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc”, transmite sursa citată.

Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML și 5,7 ML, la 5 stații din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar.

„Valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația INCERC din București în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km)”, spune Institutul Naţional de Fizică a Pământului.

Sursa: Realitatea de Gorj

Articolul precedentTraseul cicloturistic de-a lungul Dunării, în Mehedinți Dolj și Olt , primii pași
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET