Preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, deputatul PSD Olt Adrian Chesnoiu, a spune că sectorul agroalimentar din România se află într-un risc major din cauza creşterii preţurilor la îngrăşăminte.

Chesnoiu arată că cea mai afectată componentă va fi zootehnia, totul plecând de la creşterea preţurilor la îngrăşăminte.

„Sectorul agroalimentar se află într-un risc major. Preţurile la inputuri, la îngrăşăminte au crescut foarte mult, ceea ce pe lanţ va duce la scumpirea materiilor prime rezultate, a cerealelor. Acestea, după ce sunt procesate, preţul lor majorat va conduce la o creştere a preţului furajelor, care va lovi în zootehnie. Zootehnia românească este cel mai defavorizat sector din agricultura României, astăzi. Pe de o parte, pesta porcină africană, lipsa măsurilor, a pus la pământ industria creşterii porcului în România. De partea cealaltă, gripa aviară. Dacă şi fermele zootehnice, puţinele pe care le mai avem, se închid, materia primă de care au nevoie procesatorii şi cei din industria agroalimentară, pentru a ne pune la raft produse româneşti, produse sănătoase, produse din carne autohtonă, vor intra într-un risc major de faliment”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Deputatul spune că situaţia este o problemă de siguranţă naţională şi că preşedintele şi actualii guvernanţi ar trebui să intervină.

„Domnul Iohannis, preşedintele ţării, cei de la guvernare, dacă ar fi ţinut la România, ar fi putut să înţeleagă pe baza rapoartelor pe care le primesc şi ar fi declarat o problemă de natură a siguranţei naţionale şi ar fi declanşat imediat o echipă de analiză care să ia măsurile rapide. Când ai un om ca Oros la Agricultură, care nu înţeleg nimic, risci ca în doi ani să pun totul pe butuci, chiar şi ceea ce s-a făcut înainte”, a conchis Adrian Chesnoiu.

Preţul îngrăşămintelor în Europa urmează să crească şi mai mult, o nouă sursă de îngrijorare că majorarea costurilor cu producţia în lanțul alimentar ar putea stimula şi mai mult inflaţia, scrie Bloomberg.

Un indicator de referinţă în Europa Occidentală pentru preţul amoniacului, din care se produce îngrăşământul pe bază de azot, a urcat până la 910 de dolari pe tonă, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Articolul precedentLudovic Orban, verdict dur despre Klaus Iohannis: „Nu își termină mandatul” – Toate formațiunile politice vor vota suspendarea președintelui
Articolul următorBilanț coronavirus 1 noiembrie: 6.993 cazuri noi și 322 decese