Prințesa X de Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși, cel mai faimos sculptor al Gorjului și al României, continuă să fie, la 72 de ani de la moartea sa, unul dintre cei mai moderni artiști ai lumii.

Sculpturile sale bat record după record la licitații. Doar anul trecut, lucrarea La Jeune Fille Sophistiquée a fost vândutu cu 71 de milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie’s din New York.

Dacă România comunistă a refuzat să preia operele și atelierul din Paris ale artistului, iar complexul monumental de la Târgu Jiu a fost mulți ani lăsat în paragină, interesul pentru operele lui Brâncuși în țara noastră acum este la cote tot mai mari.

”Munca mea țintește, în primul rând, realismul: Urmăresc realitatea interioară, ascunsă, esența obiectelor în însăși natura lor fundamentală, intrisecă. Asta e singura mea preocupare profundă”, spunea Brâncuși.

În afară de Coloana Infinitului, temă pe care a abordat-o în nenumărate rânduri, Muza adormită sau Sărutul, Brâncuși a creat și alte numeroase capodopere.

Mai jos găsiți cinci dintre cele mai puțin cunoscute:

1. Vrăjitoarea (1916-1924)

Cultura românească l-a influențat enorm pe Brâncuși, în special în lucrările sale în lemn, în care a introdus multe elemente mistice de folclor. ”Vrăjitoarea” a fost sculptată dintr-o bucată de trunchi unde se întâlnesc ramurile, fiind inspirată dintr-o legendă populară a unei vrăjitoare zburătoare.

2. Peștele (1926)

Brâncuși era fascinat de animalele care sunt invocate și în miturile antice, precum peștii sau păsările. În loc să sculpteze solzii și aripile peștelui, artistul român a încercat să surprindă mișcarea acestuia, viteza, plutirea și strălucirea acestuia în timp ce înoată. La fel ca în majoritatea operelor sale, el a folosit mai multe texturi, culori și forme pentru ”Pește”.

Peștele de bronz stă așezat pe o bază de lemn, deasupra unei oglinzi, care reprezintă apa, dar evocă și infinitul.

3. Prințesa X (1915-1916)

Această sculptură din bronz șlefuit este portretul prințesei Marie Bonaparte, o strănepoată a lui Napoleon Bonaparte. Se pare că sculptorul român nu avea o părere prea bună despre aceasta, pe care o considera o femeie vanitoasă. Prințesa era faimoasă pentru bustul său generos. Pentru privitorul neinițiat, sculptura poate fi ușor asemănată cu un penis în erecție.

4. Cocoșul (1924)

Constantin Brâncuși a sculptat această lucrare, inclusiv baza cilindrică, dintr-o singură bucată de lemn de cireș sălbatic. Este o formă simplificată a crestei unui cocoș. Cu toate că Brâncuși a realizat multe versiuni ale acestei sculpturi, doar două versiuni au fost realizate în lemn, iar în acest moment doar una mai există.

5. Sculptura pentru orbi (1920)

Una dintre cele mai abstracte opere ale lui Constantin Brâncuși. Acesta dorea ca lucrarea din marmură să poată fi admirată chiar și de nevăzători, care ar putea să atingă și să se joace cu aceasta.

”Este un obiect mărimea unei pisici încolăcite”, scria Brâncuși în 1920, când a realizat sculptura, adăugând: ”La fel ca o pisică, are loc fără probleme în poală și e nevoie de două mâini pentru a fi ținută bine”.

Articolul precedentDezinfectanți neconformi la Spitalul din Novaci
Articolul următorA fost prins autorul jafului de la casa de pariuri din Târgu Jiu