Greva spontană începută vineri la cariera Jilț Nord a cuprins nouă din cele zece puncte de producție ale Complexului Energetic Oltenia, dar și puncte de distribuție a cărbunelui.
Astfel, peste 3.000 de mineri refuză să muncească. Ei cer majorarea salariilor, dar și acordarea de vouchere de vacanță, scăderea vârstei de pensionare și angajari în producție, unde sunt aproape 4.000 de posturi vacante.
Cu toate că mișcarea de protest nu este una organizată, nefiind susținută public de niciun sindicat, astăzi au avut loc primele discuții între reprezentanții Guvernului, printre care și ministrul Energiei Anton Anton, și mai mulți lideri sindicali.
Din cauza grevei, livrările de cărbune către termocentrala Turceni s-au stopat, iar un grup al structurii energetice a fost oprit din lipsa materiei prime.
Cu toate că în stocurile Complexului Energetic Oltenia există o cantitate suficientă de cărbune pentru a acoperi problemele actuale din producție, greva a cuprins și muncitorii din sectorul de transporturi, astfel că există posibilitatea ca marile termocentrale din Oltenia, Turceni, Rovinari sau Ișalnița, să rămână fără materie primă.
Surse din interiorul CEO susțin că rezervele de cărbune ale termocentralei Turceni, de exemplu, sunt suficiente doar pentru câteva zile.